ons werk
De kerkuilenwerkgroep Rheden bestaat uit een viertal actieve vrijwilligers, te weten Jasja Dekker, Niels Geertzen, Erik Kooijker en Rudolf Vos, die een twintig-tal kerkuilenkasten monitoren, in de regio Rheden, Velp, De Steeg en noord oost Arnhem. Zie het onderstaande kaartje voor het werkgebied van de werkgroep.
De Kerkuilenkasten maken we als werkgroep zelf om het broedresultaat en de acceptatie van de kerkuilenkast optimaal te krijgen. Wat dan hopelijk leidt tot broedende kerkuilen.
Het monitoren bestaat uit een nestkast controle in het broedseizoen, waarbij de eventuele aanwezige kerkuilen inclusief de jongen worden geringd en er biometrische gegevens worden verzameld.
Deze biometrische gegevens omvatten vleugellengte en gewicht van de kerkuil, en een sexe bepaling. Al deze gegevens worden ook digitaal ingevoerd in een invoerportaal van de sovon (www.sovon.nl).
Aan het eind van het broedseizoen vind er nog een nacontrole plaats, waarbij we de technische staat van de kerkuilenkasten contoleren en de kerkuilenkasten schoonmaken.
Als u er over nadenkt om een kerkuilenkast op te hangen als bedrijf of particulier, kijk dan even bij de volgende link "particulier" of "zakelijk" om te kijken wat de mogelijkheden voor het plaatsen van een kerkuilenkast bij u zijn, en wat wij als kerkuilenwerkgroep voor u kunnen betekenen. Of neem contact op via de onderstaande links.
Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet produceren uilen af en toe een braakbal. Uilen hebben geen tanden. Ze slikken hun prooi in een keer in. De haren en botjes van hun prooi kunnen niet verteerd worden en worden daarom uitgebraakt. Dit zijn de zogenaamde uilenballen. Maar er zijn nog meer vogelsoorten die braakballen produceren.
Braakballen bevatten allerlei onverteerbare resten van het voedsel dat de uilen eten.
Om de zoveel tijd, dit is sterk afhankelijk van de uilensoort en het voedsel, wordt er een braakbal gevormd die op een gegeven ogenblik uitgespuugd wordt. De inhoud van een braakbal is geheel afhankelijk van het gegeten voedsel.
Een uil eet vooral muizen, dus zullen daar haren en botjes (ook schedeltjes en kaakjes) van inzitten. Ook kunnen er andere 'harde' lichaamsdelen zoals nagels of snaveldelen van vogeltjes in zitten. Soms worden er ook ringen van kleine vogeltjes in een braakbal gevonden. Er zijn ook uilen die insecten eten. Dan zullen we de harde dekschildresten in hun braakbal aantreffen.
De uilenballen die de werkgroep Rheden vindt op de locaties waar kerkuilenkasten hangen, worden verzameld en meegenomen om thuis in de diepvriezer (om ziektekiemen en kleine beestjes te doden) bewaard te worden.
De scoutinggroep Ulft (https://www.scoutingulft.nl) pluist de uilenballen van "onze kerkuilen" twee tot drie keer per jaar uit, de gevonden prooien van de kerkuilen, inclusief de hoeveelheden krijgen wij als werkgroep weer van hun door, zodat wij precies weten wat de kerkuilen in onze regio eten.